Veelgestelde vragen

Trainee worden

+ Wie kan er mee met Masterskip?

Als je in de bovenbouw zit van het voortgezet onderwijs (Havo/VWO), ambitieus bent, profiel N&T of N&G hebt (bij uitzondering kan het ook met een ander profiel) en je wilt verdiepen in bèta en science, dan kun je mee. Je hoeft geen zeilervaring te hebben. Aanmeldingen worden in overleg met de school bekeken.

+ Hoe kan ik me aanmelden?

Zie daarvoor 'het stappenplan' onder het tabmenu 'interesse'.

+ Kan ik me ook alleen aanmelden of kan alleen een groep van een school zich aanmelden?

Alles is mogelijk! Je kunt je alleen aanmelden, maar ook met meerdere personen. Wij maken groepen van alle trainees die zich zonder schoolgenoten aanmelden. Je werkt dus ook als je je alleen aanmeldt in een groep van 3-5 personen samen aan opdrachten.

+ Wat zijn de kosten?

Kijk bij 'De reizen' onder 'Informatie'. Daar vind je een omschrijving van de verschillende reizen en zie je ook wat de kosten van de reizen zijn. Let op! Er zijn verschillende prijzen voor de verschillende reizen.

+ Wat steek ik ervan op?

Bij Masterskip ligt de focus op jouw totale ontwikkeling. Je verdiept je in vraagstukken op het terrein van science, technologie en duurzaamheid. Dat gebeurt op een aantrekkelijke manier die een directe relatie heeft met het schip, de reis en de natuurlijke omgeving.

+ Hoeveel schoolwerk kan ik doen aan boord?

Tijdens de reis maak je heel veel uren voor bètavakken. Dat betekent dat je daarin een flinke voorsprong opbouwt. In overleg met jouw school en mentor maak je een studieplanning (een plan van aanpak) met daarin de leerdoelen die je tijdens de reis moet behalen. Elke week wordt er tijdens het gesprek met jouw mentor aan boord gekeken of je op schema loopt. De meeste leerlingen komen met een kleine voorsprong van boord.

De reis

+ Hoe ziet het leven aan boord eruit?

Iedere trainee heeft een kooi of hangmat. Daarnaast heb je een eigen scheepskist om je spullen in op te ruimen. In totaal kunnen er 32 trainees mee. Er zijn 7 bemanningsleden en 4 docenten. Met elkaar run je het schip. Je wordt ingedeeld in 3 wachten. Iedere wacht heeft taken: navigeren, het logboek bijhouden, sturen, zeilen bedienen, schoonmaken en koken.

+ Je bent 6 weken op reis. Zijn er ook dagen dat je niet vaart en ergens aanmeert? Of zijn er aan het einde nog een paar dagen die je aan land kunt verblijven?

Elke reis bevat een aantal dagen waarop we op expeditie gaan – zowel tussentijds als bij vertrek of aankomst.

+ Op welke reis kom ik dolfijnen tegen?

Op elke reis is de kans zeer groot om zeeleven tegen te komen. Van groepen dolfijnen, tot verdwaalde zeeschildpadden of walvissen.

+ Welke reis zal ik kiezen?

Elke reis heeft zijn charmes. Welke reis je kiest hangt af van welke voorkeuren je hebt. Reis 01 en Reis 05 zijn zonder meer de stoerste en meest uitdagende zeilreizen, waar Reis 02, 03 en 04 juist op constantere tropische weersomstandigheden kunnen rekenen. Tijdens Reis 01, Reis 03 en Reis 04 is er relatief veel mogelijkheid om aan wal te gaan. Deze reizen zijn met name ook geschikt voor leerlingen zonder bèta-profiel. Reis 01 in cultureel Europa en de zonnige Canarische Eilanden. Reis 03 in het vulkanische en tropische Caribisch gebied. Kies je voor Reis 02 of 05, dan ga je voor de magische oversteek ervaring. Ervaar hoe groot de wereld is door de Atlantische Oceaan meter voor meter over te steken, onder de sterrenhemel door te zeilen en voor ruim twee weken op elkaar aangewezen te zijn.

+ Slaap je altijd aan boord of ook wel eens aan land?

Je slaapt altijd aan boord – ook tijdens expedities aan land keer je terug naar het schip.

+ Hoe kom je aan vers brood op de oceaan?

Goede vraag! Dat brood bak je zelf samen met de scheepskok! We hebben ongeveer 20 broden nodig per dag. Aan boord leer jij hoe je brood moet bakken. Niet alleen dat, je leert ook koken, samen de scheepskok en met de andere trainees.

+ Is er wifi aan boord?

Er is een server aanwezig aan boord. Deze wordt in principe alleen voor onderwijsdoeleinden gebruikt. Meestal is het in de havens wel een mogelijkheid om van het internet gebruik te maken.

School

+ Hoe krijg ik toestemming van school?

Een belangrijk punt in de werkwijze van Masterskip is dat wij samenwerken met scholen om deelname van de leerling mogelijk te maken. Dit borgt goede uitwisseling van leerresultaten en de leerlingen en ouders hoeven zo niet individueel toestemming te vragen bij de leerplichtambtenaar. Wij communiceren open en transparant met scholen. Zodra een leerling zich (onder voorbehoud) aanmeldt bij Masterskip, nemen wij contact op met de school om de samenwerking aan te gaan. Wij plannen als het nodig is een gesprek in met de leerling, met de ouders, met de afdelingsleider of mentor, en bij voorkeur ook met de schoolleider. Tijdens dat gesprek lichten wij ons programma toe. Het is in dan ook zeer belangrijk dat je zelf goed kunt motiveren aan je ouders en school waarom jij precies de onderwijstrip wilt maken. Wat zijn je verwachtingen en leerdoelen voor de reis? Wat levert dit jou en de school op? Verwerk dit eventueel in een brief die je aan je schoolleider en afdelingsleider richt. Zo zien zij ook dat je serieus met de reis bezig bent.

+ Hebben jullie ook informatie voor scholen?

In deze pdf staat algemene informatie over Masterskip waarmee jouw school een beeld krijgt van wat het programma inhoudt en hoe het proces van aanmelding tot toestemming verloopt.

Financiën

+ Hoe kan ik de reissom bij elkaar krijgen?

De afgelopen jaren hebben uitgewezen dat met behulp van een goed opgezet plan en gebruikmakend van een lokaal netwerk de reissom voor een groot gedeelte bij elkaar te krijgen is. Het lukt leerlingen regelmatig om het hele bedrag zelf te verdienen! Leerlingen deden onderzoeken voor bedrijven, universiteiten, kregen schenkingen van familie in ruil voor een Caribische fles wijn, verkochten hamburgers op school om op allerlei manieren tegenprestaties te leveren voor bijdragen van anderen. Ter inspiratie, enkele voorbeelden: http://ienjopzee.weebly.com/ < a href="http://www.zeilreisluuk.nl/414086926">http://www.zeilreisluuk.nl/414086926 http://rensoverdeoceaan.nl/#/ http://leanneopzee.blogspot.nl/ Voor meer tips kun je contact opnemen met Masterskip.

+ Hoe kan ik een goed plan maken voor het verdienen van genoeg geld?

Wij organiseren drie keer per jaar een workshop waarin we je helpen met het maken van een plan. We wisselen ideeën uit voor acties die je kunt gaan doen en we leren je wat wel en niet werkt. Je kunt je hier inschrijven voor een workshop fondsen werven. Het allerbelangrijkste van het bij elkaar krijgen van genoeg geld is op tijd beginnen en gewoon doen! Dus wacht niet tot je naar een workshop kunt gaan, maar begin alvast.

+ Hebben jullie ook informatie voor mijn ouders?

In deze PDF staan de meest gestelde vragen door ouders.