Zeiltraining

 

De Wylde Swan is gebouwd voor zeiltraining met jongeren.

In 2010 is de Wylde Swan in eigen beheer herbouwd tot de grootste tweemast topzeilschoener ter wereld. Een snelle zeiler met aan dek een imposant tuig. Onderdeks is het concept simpel -  een groot ruim waarin samen gewerkt, geleefd en (deels) in hangmatten geslapen wordt. In 2011 was de Wylde Swan overall winnaar van de beroemde Tall Ships Races én van de Trophee for Friendship & Understanding. De laatste onderscheiding is een erkenning voor de vriendschappen die aan boord van de Wylde Swan zijn ontstaan.

De zeiltraining-traditie brengt al honderden jaren jongeren nautische vaardigheden bij, maar het zijn vooral de 'soft skills' die trainees opdoen aan boord die hen hun hele leven zullen bijblijven: saamhorigheid in een tijd van individualisme, doorzettingsvermogen en discipline bij tegenslag, leiderschap tonen en leiders vertrouwen. Onze uitdaging is om de waarden die we aan boord hanteren over te brengen op onze trainees, en deze te verbinden met de maatschappij waaruit zij voortkomen.

Gedurende de Masterskipreis krijgen leerlingen steeds meer verantwoordelijkheid aan boord. Waar iedereen in het begin van de reis nog moet wennen aan het leven op een schip, beginnen de leerlingen na twee weken echt te begrijpen wat er gebeurt. Vanaf dan bestaat de mogelijkheid om een aantal uur per dag stages te lopen bij bemanningsleden in verschillende functies. In de laatste week is er de ‘scheepsovername’ waarbij de leerlingen de leiding over het schip krijgen. Daarbij kijkt de bemanning natuurlijk mee, maar de leerlingen bepalen in beginsel wat er gebeurt en zij sturen elkaar ook aan.

Veiligheid staat voorop

De kracht van de Wylde Swan schuilt in de kwaliteit. Een uitstekend verzorgd schip, goed getrainde crew en een gedisciplineerde en aangename cultuur aan boord vormen een stevige basis voor de groei en ontwikkeling van leerlingen en garanderen een behouden vaart. Alle bemanningsleden worden getraind aan de hand van de International Safety Management Code. De Wylde Swan is wereldwijd gecertificeerd door de scheepvaartinspectie om te mogen varen als zeiltrainingschip: voor meerdaagse tochten op zee met 50 opvarenden en voor dagtochten langs de kust met 130 gasten. Op grote oceaanoversteken gaat er een scheepsarts mee aan boord.

Scheepsovername

Aan het einde van de reis zullen leerlingen dermate getraind en bekend zijn met het schip dat zij het schip zullen overnemen. Zij nemen dan de taken van de bemanning op zich om het schip van de ene haven naar de andere te leiden. Iedereen kan solliciteren op de verschillende functies: kapitein, stuurman, deck hand, kok, zelfs docent!